Skip to content

De bedwantsen

De bedwants een ware plaag in onze slaapkamer

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn zeer kleine insecten die zich voeden van het bloed van de mensen. Ze zijn zo groot als een korrel rijst en hebben een roodbruine kleur. Je zal ze voornamelijk tegenkomen in de slaapkamer in en rondom het bed. Hun beten zorgen voor rode bultjes die erg jeuken. Bedwantsen planten zich snel voort, we spreken dan ook van een bedwantsenplaag. Een vrouwtje legt tot tien eitjes per dag, wat een tweehondertal eitjes in haar hele leven zijn. Een familie bedwantsen kan zich dus snel uitbreiden tot een ware plaag. Als je last hebt van bedwantsen in je bed, is het bestrijden er van echt wel noodzakelijk. In deze blog bespreken daarom hoe je bedwantsen kan herkennen, hoe je ze kan voorkomen en de beste manier om ze te bestrijden.

Hoe kan je bedwantsen herkennen?

Bedwantsen zijn het meest actief in de nacht doordat ze aangetrokken worden door de warmte van het menselijk lichaam. Het is daarom vaak moeilijk om deze plaag op te merken. Bovendien verstoppen deze beestjes zich goed tussen de kleinste kieren en naden. Ze durven zich te verbergen in kleine openingen en kieren van het hoofdeinden en frame van je bed, in de zomen of etiket van je matras, in het beddengoed, onder de plinten, en zelfs in stopcontacten of je gordijnen.

Door de moeilijkheid van het herkennen van dergelijke bedwantsenplaag, sommen we graag even een aantal kenmerken op waarmee je een bedwantsenplaag kan herkennen:

  • De aanwezigheid van een vervellingshuiden of uitwerpselen van een bedwants. Met dit laatste kan je nagaan of er kleine zwarte plekjes zijn op je bedlakens.
  • Zowel de volwassen bedwantsen als de larven en eitjes kan je zien met het blote oog, maar je moet wel goed zoeken.
  • De meest treffende aanduiding is een beet van een bedwants. Deze beten staan meestal met drie op een rij of in een groepje bij elkaar. Zo’n beet heeft een rode kleur en zorgt voor een irritante jeuk, erger dan wanneer je bent gestoken door een mug. Wees dus waakzaam.

Zijn bedwantsen slecht voor de gezondheid?

Wanneer je bedwantsen niet meteen bestrijdt kan dit enkele gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals allergische reacties, infecties van de beten, stress door slapeloosheid en meer. Lees er meer over op onze website.
Kan je bedwantsen voorkomen?
Om bedwantsen te voorkomen, is het essentieel om te weten van waar ze komen en hoe ze zich verspreiden. Bedwantsen komen het vaakst binnen in je huis door je eigen koffer of rugzak wanneer je terug komt van een reis. Je kan je wel voorstellen dat een dergelijke plaag in de hotelsector of zelf een B&B zich gemakkelijk kan verspreiden en zo komt de bedwants mee naar je thuis.
Om deze bedwants te voorkomen raden we aan om openingen in besmette ruimtes steeds dicht te maken en je aanhoudend te wassen op hoge temperaturen om van de eitjes af te komen. Zoals gezegd produceert een vrouwtje in haar leven tussen de honderd en tweehonderd eitjes, wat voldoende is om een plaag te veroorzaken.

Bedwantsen vermijden op reis

Wanneer je ergens anders voor het eerst verblijft controleer dan de hotelkamer op sporen van bedwantsen. Check alvorens de reviews van je verblijfplaats, als je eentje ziet die bedbugs vermeld (de Engelse term van bedwantsen) is het aan te raden om een ander hotel uit te zoeken. Sommige hotels zijn erg zorgvuldig bij het bestrijden van ongedierte, maar helaas zijn ze dat niet allemaal. Voorts zet je je koffers en reistassen best niet te dicht bij het bed, en plaats ze bij voorkeur ergens hoger op. Zo voorkom je de kans dat je de ongewenste verstekeling mee aan boord neemt. Kijk ook goed tussen de naden van de matras of je kleine beestjes ziet lopen.

De beste manier om bedwantsen te bestrijden

Ben je wakker geworden met rode builtjes op je lichaam of heb je een vermoeden dat je zit met een bedwantsenplaag? Afhangende van de infestatie en omgevingsfactoren worden er verschillende doeltreffende methodes toegepast. Laat het bestrijden van deze beestjes dan over aan een professionele ongediertebestrijder. Aarzel niet om snel de experten van Limas hygienics te bellen. Wij zijn 24/7 bereikbaar en onze tijdkritische service zorgt dat wij dringende zaken snel en onder strakke deadlines kunnen uitvoeren.

Offerte aanvragen?

Vul hier alle velden in, wij contacteren u zo spoedig mogelijk en bezorgen u onze offerte